Έξυπνες λύσεις διαχείρισης νερού

# Διαβάστε το άρθρο μας

Smart-Water-Management-Solutions.jpg

Η τελευταία ανάλυση της Emergen Research δείχνει ότι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς έξυπνης διαχείρισης νερού θα φτάσει τα 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028, σημειώνοντας CAGR 12,6% κατά την περίοδο πρόβλεψης, σύμφωνα με το Yahoo Finance. Καθώς οι αστικές πόλεις γίνονται πιο έξυπνες και τεχνολογικά προηγμένες, η απαίτηση για διορατικές προσεγγίσεις διαχείρισης του νερού αυξάνεται δραστικά. Η αύξηση του πληθυσμού και η προαστικοποίηση είναι δύο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανισότητα μεταξύ των συμφερόντων της αγοράς των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, τα φθίνοντα πλαίσια νερού επιβαρύνουν την παγκόσμια παροχή γλυκού νερού. Λόγω αυτών των προκλήσεων, είναι πλέον σημαντικό για τις πόλεις να βασίζονται στις πιο πρόσφατες καινοτομίες στην τεχνολογία του νερού.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των πραγμάτων
και τα μεγάλα δεδομένα, οι αστικές περιοχές μπορούν να βοηθήσουν
με επιτυχία στην καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης του νερού.


Παρακάτω είναι μερικές έξυπνες λύσεις διαχείρισης νερού για πόλεις του μέλλοντος.

Αισθητήρες IoT (Internet of Things)

Οι αισθητήρες που τροφοδοτούνται από το Internet of Things έχουν πολλές εφαρμογές στην καινοτόμο διαχείριση του νερού λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας τους. Με τη βοήθεια αισθητήρων IoT, οι διαχειριστές νερού εντοπίζουν ανωμαλίες στα συστήματα ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένων διαρροών σωλήνων και αστοχίας εξοπλισμού. Άλλες εφαρμογές των αισθητήρων IoT στη διαχείριση του νερού περιλαμβάνουν τη μέτρηση της ποιότητας του ακατέργαστου νερού στις λεκάνες απορροής και της ποσότητας νερού σε ταμιευτήρες. Αυτοί οι αισθητήρες βοηθούν επίσης στη μέτρηση της σύνθεσης των χημικών ουσιών στο νερό μετά την επεξεργασία. Γενικά, χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που συλλέγονται από αισθητήρες νερού με δυνατότητα IoT, οι διαχειριστές της αλυσίδας ύδρευσης μπορούν να έχουν μια σαφή εικόνα της αλλαγής της υποδομής νερού. Το πιο σημαντικό, μπορούν να παρακολουθούν τις αλλαγές στους υδάτινους πόρους και να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων για τη βελτίωση της απόδοσης του νερού.

Αυτοματοποιημένοι αναγνώστες μετρητών

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς μετρητές, οι αυτοματοποιημένοι αναγνώστες μετρητών συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσουν στη μετατροπή της κατανάλωσης νερού και του κόστους. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των αυτόματων μετρητών ανάγνωσης είναι η ακρίβεια της ανάγνωσης της ροής του νερού. Δεδομένου ότι οι αυτοματοποιημένοι αναγνώστες μετρητών εγγυώνται ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη ροή του νερού, οι πελάτες μπορούν να παρακολουθούν στενά τη χρήση του νερού. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν πρακτικά μέτρα για τη χρήση λιγότερου νερού στην εργασία και στα σπίτια.

Αξιοποιώντας την παρακολούθηση του νερού σε πραγματικό χρόνο, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν εύκολα να εντοπίσουν διαρροές που οδηγούν σε σημαντική ποσότητα αποβλήτων νερού ετησίως. Στη συνέχεια, μπορούν να διορθώσουν γρήγορα υποκείμενα προβλήματα, όπως σπασμένους σωλήνες, για να αποτρέψουν μεγάλες βλάβες και δαπανηρές επισκευές. Ένα άλλο πλεονέκτημα της έξυπνης μέτρησης είναι η εύκολη ενσωμάτωση με κινητές συσκευές. Αυτό επιτρέπει την απομακρυσμένη ανάγνωση του μετρητή, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να αναλύουν δεδομένα και να ρυθμίζουν την κατανάλωση νερού.

Τεχνητή νοημοσύνη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τη διαχείριση του νερού στις αστικές πόλεις. Για παράδειγμα, οι αξιωματούχοι της πόλης μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να διαχειριστούν τη σπατάλη νερού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρρηξη σωλήνων και οι διαρροές βρύσης είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν σπατάλη νερού σε νοικοκυριά και εμπορικά κτίρια. Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει εκτίμηση της απώλειας νερού σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης που προκαλείται από διαρροές. Για να μην αναφέρουμε ότι οι διαχειριστές νερού μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να κλείνουν αυτόματα τους σωλήνες. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διαχείριση του νερού βελτιώνοντας την αποδοτικότητα στις εγκαταστάσεις νερού και βελτιστοποιώντας τους υδάτινους πόρους, την επεξεργασία των λυμάτων και την έξυπνη άρδευση.

Η αύξηση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και η προαστικοποίηση συμβάλλουν στη λειψυδρία σε πολλές πόλεις παγκοσμίως. Και ενώ η επένδυση σε νέα φράγματα, σωλήνες και δεξαμενές αποθήκευσης ακούγεται ιδανική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, δεν είναι πάντα εφικτή. Αντίθετα, οι καινοτόμες τεχνολογίες πρέπει να αποτελούν μέρος της διαχείρισης του νερού για τη βελτίωση της παροχής γλυκού νερού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη διαχείριση του νερού περιλαμβάνουν έξυπνους αναγνώστες μετρητών, αισθητήρες IoT, τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποιημένα κατανεμημένα συστήματα.